Gewapende betonvloer

De gewapende betonvloer: supersterk en stijlvol

Wie denkt aan betonvloeren denkt misschien aan saaie, grauwe vloeren die vooral functioneel zijn. Maar niets is minder waar. Volgens Vogue is de betonlook, inclusief betonvloer, dé trend van 2023.

De gewapende betonvloer is een soort betonnen vloer die naast stijlvol ook nog eens supersterk is. Deze vloeren zijn niet alleen geschikt voor fabriekshallen of parkeergarages, maar ook voor moderne woningen en andere hippe ruimtes.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over dit type vloer. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met Betonwerken SMP, dan delen we met plezier onze expertise.

Wat is een gewapende betonvloer?

Een gewapende betonvloer is een soort vloer die versterkt is met wapeningsmateriaal, zoals wapeningsstaven of wapeningsnetten. Dit zorgt ervoor dat de vloer nog sterker en duurzamer is dan een ‘gewone’ betonvloer.

Betonwerken SMP heeft als geen ander ervaring met beton polieren. In dit artikel leggen we je dan ook graag uit wat de prijs van gepolierd beton kan beïnvloeden en hoe deze tot stand komt.

Waarom zou je beton wapenen?

Beton heeft een hoge druksterkte. Dit wil zeggen dat het goed om kan gaan drukkrachten, maar beton kan niet goed om met trekkrachten. Daarom zullen we het beton wapenen, zodat het goed om kan gaan met zowel druk- als trekkrachten. Dit verzekert de stabiliteit van gewapend beton. Daarom kunnen parkeergarages zoveel gewicht en rondrijdende auto’s verdragen.

Het is dus zeer nuttig om je beton te wapenen, omdat het zo beter bestand is tegen scheurvorming en breken. Dat is vooral belangrijk voor industriële betonvloeren in gebouwen met veel verkeer zoals fabrieken en garages. Het kan echter ook nodig zijn voor je eigen oprijlaan of garagevloer!

Gewapend beton is bovendien ook beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals vorst en hitte. Wapening kan zeer handig zijn om de gevolgen van de klimaatopwarming op te vangen.

Wil je een gewapende betonvloer laten plaatsen?

 Neem contact op met Betonwerken SMP voor een professionele en snelle service!

Het bouwproces van deze betonnen vloer

De constructie van een gewapende betonvloer vereist enige expertise en nauwkeurigheid om een duurzame en veilige vloer te garanderen. Het aanleggen van de vloer verloopt in verschillende stappen.

Stap 1: Voorbereiden van de werkzaamheden

Eerst zal er plaats gemaakt moeten worden voor de toekomstige constructie. Ligt er nog een oude vloer? Deze wordt uitgegraven en er wordt een effen terrein gemaakt. Hierbij is verdichting van de ondergrond (op de uitgegraven plek) ook heel belangrijk, want dit bepaalt de levensduur van je betonvloer. 

Stap 2: Bekisting voor gewapend beton

Daarna wordt er een bekisting gemaakt. Dit is een soort mal die het beton op zijn plaats zal houden tijdens het storten. De bekisting bestaat eigenlijk uit vier smalle stroken hout die in een vierkant of rechthoek geplaatst worden. Hierbij is het belangrijk dat de hoeken haaks staan.

Tip: om de bekisting nog te verstevigen, kan je gebruikmaken van vier tuinpalen om de wanden te verstevigen. Dit zijn extra palen die ter versteviging naast de planken geplaatst worden. Dit oppervlak zal vervolgens gevuld worden met een laag metselzand.

Stap 3: Folie en stenen

Er wordt een groot stuk plastic folie over de gehele oppervlakte en over de bekisting gelegd. Daarop leggen we stenen van gelijke hoogte, dit zijn de ‘afstandhouders’

Stap 4: Bewapening plaatsen

Leg de wapeningsnetten op de afstandhouders, dit zijn ‘netten’ gemaakt van bouwstaal. Het is belangrijk dat ze enkele centimeters boven de bodem liggen, daarom dus de afstandhouders.

Stap 5: Beton storten en gelijkmatig verdelen

Er wordt beton gemaakt van cement in de betonmolen. Vervolgens zullen we de betonmortel storten over de grond. Daarna wordt het beton vlakgezet en wordt er gecontroleerd of alle hoeken mooi gevuld zijn. Zo verzekeren we dat je vloer kaarsrecht ligt!

Stap 6: Eventueel vlinderen

Wil je graag gepolierd beton? Dan zal het beton gevlinderd worden terwijl het nog nat is. Indien je dit niet wil, is het tijd om het beton te laten rusten zodat het kan uitharden. Vanaf nu is het enkel nog maar geduld hebben!

Stap 7: Afwerking

Na het uithardingsproces mag de bekisting verwijderd worden. Wil je een gladde betonvloer? Laat dan nog de ruwe betonvloer egaliseren of laat de betonvloer afwerken naar keuze - zo kan je bijvoorbeeld verschillende structuren laten aanbrengen.

Et voilà! Zo krijg je gewapend beton voor de vloer van jouw dromen! Bespaar de tijd die betegelen inneemt en ga voor een mooie betonvloer. Het lijken misschien veel stappen, maar in realiteit neemt dit niet veel tijd in beslag.

Een goede aannemer is cruciaal!

Zoals reeds besproken heb je voldoende expertise en nauwkeurigheid nodig om op een succesvolle manier een gewapende betonvloer te plaatsen. Het is daarom essentieel om een ervaren en betrouwbare aannemer te vinden. Zo bespaar je jezelf van veel miserie zoals bijvoorbeeld het scheuren van je beton.

Als je op zoek bent naar een aannemer met meer dan 25 jaar ervaring, dan hoef je niet verder te zoeken. Bij Betonwerken SMP beschikken we dankzij onze 25 jaar ervaring en meer dan 147 geslaagde projecten over heel veel expertise en dat zowel inzake betonvloeren binnen als betonvloeren buiten. Zo kunnen we elke klus tot een goed einde brengen, en dat aan een scherpe prijs.

Ga dus maar snel je offerte aanvragen! Zit je toch nog met twijfels over een betonvloer laten plaatsen? Neem contact met ons op en dan zullen wij al je twijfels wegnemen.

Django Betonwerken SMP

Contacteer Betonwerken SMP voor alle betonwerken op maat tegen de scherpste prijs