Fundering

De juiste fundering voor uw bouwproject

fundering 1

Alle bouwwerken die ooit gebouwd zijn, begonnen op dezelfde manier: met de fundering. Het is dan ook een cruciaal onderdeel van elk gebouw. Toch is het een stap die mensen vaak onderschatten. Het houdt meer in dan kant-en-klaar beton mengen en gieten. Om ervoor te zorgen dat jij een sterkere fundering hebt bij je volgende bouwproject geeft Betonwerken SMP!  je graag wat meer uitleg over bouwen, fundering en alles wat erbij komt kijken.

Waarom is een goede fundering nodig?

Een fundering is noodzakelijk voor een sterk en veilig bouwwerk. De constructie zorgt er namelijk voor dat het gewicht van het gebouw en de extra belasting van de daarop uitgeoefende krachten worden doorgegeven op een draagkrachtige ondergrond. De fundering zorgt ervoor dat grote schade aan het bouwwerk, zoals verzakking, wordt vermeden. Daarnaast is het gebouw beter bestand tegen extreme weersomstandigheden.    

Alles hangt af van een draagkrachtige ondergrond

Het fundament van een gebouw kan uit verschillende materialen opgebouwd worden. Welk materiaal of techniek er uiteindelijk wordt gebruikt hangt enerzijds af van de soort grond en de draagkracht ervan. Anderzijds is ook de diepte van de vaste grondslag of vaste grond bepalend.

Omstandigheden bepalen het type fundering

1. De oppervlakte

Eén van de eerste zaken die in kaart wordt gebracht is het oppervlak waarop het gebouw geplaatst wordt. Een kleine oppervlakte betekent weinig draagkracht, een grote oppervlakte betekent veel draagkracht. 

2. Materiaal van het gebouw

Alles heeft een fundering nodig: een zwembad, een schuur, een woning, een appartementsgebouw, etc. Uiteraard wordt er voor een houten schuur een andere techniek toegepast dan voor een bakstenen woning. 

3. De draagkracht van de grond en diepte van de vaste grond

Zoals hierboven al werd aangehaald speelt de draagkracht van de ondergrond een grote rol. Zand heeft bijvoorbeeld weinig tot geen draagkracht. Daarom zal er door de zandlaag gegraven moeten worden om een stevige fundering te plaatsen. Soms moet er ook aan grondwateronttrekking gedaan worden om een vaste bodem te verkrijgen. 

Onze diensten voor funderingen:

Fundering op staal

Vergis je niet, een fundering op staal betekent niet dat het materiaal staal gebruikt wordt in de constructie van het fundament. Volgens de etymologie van het woord betekent het zoveel als ‘vaste plaats’. Het wijst op het feit dat er een harde bodem nodig is voor dit soort fundering. Er is dus geen sprake van staal. In plaats daarvan wordt de fundering opgebouwd uit gewapend beton. Het wordt toegepast bij lichte constructies en ondergronden met voldoende draagkracht.

Funderingsplaat of betonnen plaat

Bij deze techniek bestaat de fundering uit een algemene funderingsplaat die de volledige oppervlakte van de constructie inneemt. Het bestaat uit een laag dubbel gewapend beton van minstens 30 cm dik. Dit type fundering wordt ingezet bij bodems met weinig draagkracht en een egale ondergrond. Indien de ondergrond toch ongelijkmatig is, kan het volledige bouwwerk scheef zakken. 

Fundering met betonnen palen of houten palen

Constructies met een kleine oppervlakte hebben niet genoeg draagkracht. In zulke gevallen wordt er een paalfundering toegepast waarbij het gewicht verspreid wordt over verschillende punten. De palen leiden de draagkracht af naar dieper gelegen zandlagen, waardoor het wel stevig genoeg is.

Type projecten

De prijs voor het aanleggen van een betonnen fundering hangt van veel verschillende factoren af. De soort constructie en ondergrond bepalen voor een groot deel de kosten. Voor betonwerken aan een scherpe prijs kan je uiteraard steeds rekenen op Betonwerken SMP.

Betonwerken SMP is gespecialiseerd in fundering van verschillende soorten projecten. Heb je een type project die niet in onze lijst staat? Neem snel contact met ons op en we sturen je een gratis offerte op!

1

Tuinhuis of terras

fundering tuinhuis 1

Elk tuinhuis heeft behoefte aan een vaste basis op een vlakke ondergrond, wat meestal wordt verzekerd door een goede fundering. Met Betonwerken SMP ben je verzekerd van de juiste fundering voor je tuinhuis, terras, poolhouse of tuinkantoor.

2

Betonvloeren

Kelder laten bouwen

Een betonvloer is een van de betonconstructies die zowel industriële toepassingen heeft als voor particulieren een mogelijkheid is. Kijk voor meer info over vloeren gerust op onze pagina over verschillende betonwerken.

3

Zwembaden of vijvers

fundering zwembad

Dit is meer iets voor particulieren dan voor in de industriële sector. Wij kunnen zeker ook instaan voor de betonwerken van dergelijke bouwwerken. Betonnen vijvers of zwembaden zijn oersterk door de funderingen. Kijk voor meer info eens op deze pagina.4

Renovatiewerk in kelders

Beton kelder

Betonwerken SMP is gespecialiseerd in renovaties van oude kelders. Dit soort verbouwingswerken zijn moeilijk te klaren omdat dit intensief werk is. We komen al het beton ter plaatse gieten en nemen de bijkomende grondwerken zoals steenpuin weghalen op ons. Door de jaren heen hebben wij veel expertise verworven om deze klussen zo goed mogelijk te klaren.

Betonwerken SMP ondersteunt jouw bovenliggende constructie

Met 25 jaar ervaring weten we bij Betonwerken SMP hoe we jouw bouwproject het beste kunnen ondersteunen, letterlijk én figuurlijk! Met de kennis en expertise van onze beschikbare mankracht helpen we jou op een snelle en professionele manier verder. Hulp nodig met een betonnen fundering? Neem snel contact met ons op! 

Django Betonwerken SMP

Vraag een gratis offerte aan