Beton polijsten

 • Home
 • /
 • Beton polijsten

Beton polijsten, alles wat je moet weten

Het polijsten van beton wordt tegenwoordig samen met beton polieren als een van dé woonoplossingen van de toekomst gezien. Vroeger werd beton als ongeschikt beschouwd voor particulieren. Het was iets dat enkel in de industrie hoorde te bestaan. Echter weet men de dag van vandaag beter. Er zijn namelijk vele voordelen verbonden aan gepolijst beton.

Polijsten of polieren?

Deze twee termen worden vaak onterecht door elkaar gebruikt. Er zijn uiteraard wel gelijkenissen in de manier van werken, maar de verschillen in het eindresultaat zijn veel significanter om in je beslissingsproces mee te nemen. Hier leggen we beknopt de belangrijkste verschillen uit.

Gepolijste betonvloer:

beton polijsten prijs per m2

Een gepolijste betonvloer verschilt tamelijk veel in uiterlijk in vergelijking met een gepolierde betonvloer. Je kan namelijk spikkels zien in het hele oppervlak. Dit is het resultaat van het schuren van het bovenste laagje van de betonnen vloer, waardoor je de terrazzo look bekomt.

Een tijdloze, hygiënische, onderhoudsvriendelijke en duurzame betonnen vloer die qua prijs erg goed zit. Wat verwacht je nog meer van een vloer?

Gepolierde betonvloer:

Beton polieren heeft in tegenstelling tot de spikkels bij polijsten een gladde vloer. Tevens is er een mooie glans aanwezig bij gepolierde betonvloeren die past bij moderne en strakke interieurs. 

Ontdek hier meer over de prijs van beton te polieren.

gepolierde-betonvloer

Waarom je betonvloer polijsten?

beton polijsten

Er zijn heel wat redenen waarom gepolijst beton de ideale keuze kan zijn voor jouw project. Hier kan je alvast enkele belangrijke voordelen ontdekken.

 • Milieuvriendelijk:
  Een gepolijste betonvloer is zeer ecologisch verantwoord door onder andere de levensduur. Met een goede afwerking kan je namelijk je hele leven lang genieten van je mooie vloer. Daarnaast wordt er tegenwoordig vaak met recyclebaar materiaal gewerkt om gepolijst beton te bekomen.

 • Onderhoudsvriendelijk:
  Het is zeer eenvoudig en bovendien goedkoop om gepolijst beton te onderhouden. Het verdichten van de toplaag dat bij polijsten gebeurt zorgt er namelijk voor dat het beton al veel beter beschermd is tegen vuil. Wat schoon water met een standaard schoonmaakmiddel zal meer dan genoeg zijn om al je vloeren terug te doen glanzen.

 • Brandwerend:
  Gepolijst beton is brandwerend en biedt dus grote veiligheid in je ganse woning.

Zelf je betonnen vloer polijsten of laten polijsten door experts?

Indien je geen of onvoldoende ervaring hebt omtrent beton polijsten raden wij doe-het-zelf oplossingen ten zeerste af. Doe in dat geval altijd beroep op een expert zoals Betonwerken SMP. Op die manier kan je altijd zeker zijn van de juiste uitvoering en een kwalitatief resultaat. 

Mocht je wel ervaring hebben met dit soort karweien voorzien we je hieronder graag van een overzicht van de gereedschappen die je kan gebruiken en een duidelijk stappenplan dat je kan volgen. 

Ten eerste een aantal mogelijke gereedschappen die je kan gebruiken:

 • Diamant polijstpads (hand):

  Dit zijn schuursponzen geschikt voor manueel gebruik. Ze zijn ideaal voor moeilijke situaties waar gebruikelijke machines niet kunnen komen of voor kleinere projecten zoals betonnen wasbakken.
 • Diamant polijstpads:

  Deze pads passen rechtstreeks op een haakse slijper of op polijstschijven en zijn perfect voor het polijsten van grotere oppervlakken. Beide soorten bestaan uit poeder van diamant in de vorm van korrels. De grootte van de korrel varieert naargelang de pad die je kiest. De gepaste korrelgrootte zal tot zijn recht komen in de geschikte situatie. Om de duurzaamheid van de pads te maximaliseren adviseren we om deze nat te gebruiken. Dit vermindert ook de verspreiding van stof.
 • Diamant komschijven:

  Deze stalen schijven zijn ook met diamant-korrels uitgerust en worden gebruikt om sneller beton weg te slijpen waardoor je een mooie terrazzo look creëert. Neem gerust contact op met ons als je niet helemaal zeker bent welk gereedschap je nodig hebt. We voorzien je van het beste advies voor elke situatie.

Werkwijze voor beton polijsten

Vooraleer je begint is het sterk aanbevolen om voor gepaste voorzorgsmaatregelen te zorgen zoals gehoorbescherming, adembescherming, stofafzuiging enzovoort. Zo zal je zowel jezelf als omstanders beschermen.

1. Polijsten op het juiste tijdstip:

Idealiter zorg je ervoor dat de bestaande betonvloer ongeveer een week oud is. Het beton is dan niet te zacht meer, maar het is nog steeds goed bewerkbaar.

2. Polijsten met grofste korrel:

Wanneer je begint met polijsten kies je steeds eerst voor de pad of de schijf met het laagste nummer, dit betekent dat de structuur het grofst is (vaak korrel 50). Zorg ervoor dat je zowel de randen als het oppervlak met de juiste techniek kan behandelen. Neem hiervoor zeker je tijd, zo ben je zeker van een gelijkmatige en kwalitatieve afwerking. Hoe lang je zal moeten polijsten hangt af van de hardheid van het beton, het type polijstmachine en het toerental ervan.

3. Polijsten met fijnere korrel:

Wanneer je klaar bent met grof polijsten mag je overgaan naar een fijnere pad of schijf met het volgende nummer (vaak 100). Het is belangrijk dat je oppervlak proper is vooraleer je hiermee begint. Herhaal vervolgens het proces zoals je bij grof polijsten gedaan hebt.

4. Herhaal het proces:

Herhaal dit proces steeds met de daaropvolgende pad tot je jouw gewenste resultaat bereikt hebt. Vergeet het schoonmaken niet na elke polijst-beurt. 

5. Hand polijstpads voor fijn werk:

Wanneer je kleine oppervlaktes moet afwerken waar je niet met je slijpmachine kan komen kan je de manuele polijstpads gebruiken.

6. Impregneren tegen vervuiling:

Wanneer je klaar bent met polijsten kan je er voor kiezen om een sealer aan te brengen of te impregneren. Dit zal het gepolijst beton veel beter beschermen tegen vlekken en vuil. Of je best een sealer kiest of je beton impregneert hangt af van hoe fijn de afwerking is, aangezien de sealer zich moeilijker hecht aan fijner afgewerkt beton. Neem contact met ons op en we geven je het beste advies voor de afwerking.

Betonwerken SMP, de expert in beton polijsten

De vakmannen bij Betonwerken SMP hebben reeds jaren ervaring in het werkveld. Hierdoor beschikken wij over de grootste expertise in onder andere beton polijsten en alles wat met betonwerken te maken heeft. Bij ons kan je daarom steeds rekenen op sublieme kwaliteit en verzorgde werkwijze ongeacht het soort project. Daarnaast kan je bij ons genieten van het beste advies, dit steeds afgestemd op jouw persoonlijke noden. Wens je meer informatie of heb je interesse in een gratis offerte? Aarzel niet langer en neem contact op met ons.

Django Betonwerken SMP

Contacteer Betonwerken SMP voor alle betonwerken op maat tegen de scherpste prijs