Beton gieten en polieren

Beton gieten en polieren, hoe gaat dat precies?

Zowel een betonvloer gieten als beton polieren zijn allebei geen simpele klussen. Als je geen ervaring hebt wordt het ten zeerste afgeraden om hier zelf aan te beginnen. Doe in dat geval steeds beroep op een expert zoals Betonwerken SMP.

Mocht je echter wel enige ervaring hebben met dit soort werk, of mocht je gewoon nieuwsgierig zijn naar het proces, leggen we je in dit artikel graag uit hoe jij zelf aan de slag kan met een betonnen vloer en gepolierd beton.

Beton laten polieren prijs

Betonwerken SMP heeft als geen ander ervaring met beton polieren. In dit artikel leggen we je dan ook graag uit wat de prijs van gepolierd beton kan beïnvloeden en hoe deze tot stand komt.

Hoe ga je een betonnen vloer gieten?

De werkwijze gebeurt in verschillende fases:

1. Voorbereiden van de ondergrond:

Vooraleer het beton gegoten wordt moet je zorgen dat de ondergrond stabiel, stevig en egaal is. Oneffenheden kan je eventueel met zand opvullen. Om te voorkomen dat er vocht kan ontsnappen uit het beton moet je daarnaast ook plastic folie voorzien voor het hele vloeroppervlak. 

2. Aanbrengen van wapening:

De tweede stap is het aanleggen van de gewenste wapening. Het soort wapening varieert met de specifieke vloer die je wenst. Op dit moment kan er ook vloerverwarming voorzien worden. Om er zeker van te zijn dat je de juiste wapening kiest kan je steeds contact met ons opnemen. Wij helpen je met plezier op weg met het juiste advies.

3. Beton aanmaken:

Beton kan je op verschillende manieren aanmaken. Je kan dit bijvoorbeeld met behulp van een mortelkuip of betonmolen. Om te weten hoeveel beton je precies zal moeten aanmaken kan je de handige calculator van Hubo gebruiken of vrijblijvend contact met ons opnemen.

4. Betonvloer gieten:

Dit is de laatste stap van het beton gieten vooraleer je overgaat naar de afwerking. Wanneer je de betonvloer aanlegt mag je uiteraard niet te lang wachten na het aanmaken van het beton, aangezien het snel uitdroogt

Gebruik een reilat om na het gieten van het beton de toplaag mooi effen te maken. Om het uitharden niet uit de hand te laten lopen kan je wederom plastic folie gebruiken om het af te dekken.

Wanneer kan je de betonvloer gaan polieren?

De volgende factoren zullen bepalen wanneer je aan de slag kan met beton polieren. 

  • Samenstelling van je beton
  • Luchtvochtigheid/temperatuur
  • Dikte van de betonvloer
  • Ondergrond

Hoe begin je aan een gepolierde betonvloer?

Betonvloeren worden doorgaans gepolierd om een stevigere structuur te creëren, de betonvloer te verdichten en om een slijtvaste toplaag te garanderen. Eenmaal de betonvloer afgewerkt is zal je merken dat deze er een heel stuk gladder uitziet.

Zonder ervaring zal dit wederom geen eenvoudige klus zijn. Schakel dan een expert in zoals Betonwerken SMP om zeker te zijn van een correcte uitvoering. Indien je wel over ervaring beschikt stellen we hiervoor ook een stappenplan ter beschikking.

1. Uithardingsproces:

Het beton moet vanzelfsprekend eerst genoeg uitgehard zijn zodat je het kan betreden met de machine. Een half uur na het gieten van de betonvloer zal er een dunne waterlaag ontstaan. Zodra deze weg is kan je de vloer betreden.

2. Voordraaien:

Bij het voordraaien zal er kwarts worden vermengd in het cement. Dit wordt ingewreven in de betonvloer en zo wordt deze voorzien van een resistente slijtlaag.

3. Polieren van de betonvloer:

Hier ga je over tot het beton polieren. De stand van de bladen van de poliermachine speelt hier een grote rol. Je begint namelijk met een schuine stand om zoveel mogelijk verdichting te voorzien. Hoe meer je vordert, hoe rechter de bladen zullen staan. Hierdoor krijgt de vloer zijn gladde look.

De gepolierde betonvloer mag echter niet te glad worden. Het moet immers nog steeds veilig en praktisch blijven.

Waar de machine niet kan komen, zoals in hoekjes bijvoorbeeld, zal er met de hand gepolierd moeten worden.

Waarvoor is gepolierd beton zoal geschikt?

Er zijn eindeloze mogelijkheden wanneer je beslist om gepolierd beton te gebruiken. Hieronder geven we je alvast wat toepassingen waar wij je mee kunnen helpen. 

Gepolierd beton in de keuken

Het gemak in onderhoud en hygiëne van de vloer spelen een grote rol wanneer je voor betonvloeren kiest. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken over vuilresten die eventueel in groeven terecht kunnen komen.

Beton laten polieren prijs - keuken

Oprit in beton

Een betonnen oprit oogt niet alleen mooi, het biedt ook de perfecte draagkracht voor al je voertuigen.

Beton laten polieren prijs - oprit

Beton in de badkamer

Het waterdichte aspect van polybeton is een ideale match voor jouw badkamer project. Je badkamer ziet er op die manier glad en strak uit. Het onderhoud is ook heel wat gemakkelijker met gepolierde beton dan bij badkamertegels.

Beton laten polieren prijs - badkamer

Trappen in beton

Gemakkelijk in onderhoud en niet kapot te krijgen, een reden te meer om voor een betonnen trap te kiezen.

Trappen in beton

Betonnen terras

Met een terras in beton heb je niet alleen de mooie betonlook, maar hoef je je ook nooit zorgen te maken over onkruid. Er kan ook geen water in de ondergrond van je terras dringen. Zo blijft deze lang meegaan. Mocht je toch een tegellook verkiezen kunnen er groeven worden geslepen in het beton: het perfecte compromis.

Betonnen terras

Jouw eigen idee

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarmee wij je kunnen helpen. Heb je een eigen idee in je hoofd en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Contacteer ons gerust en we maken je droom waar.

Betonwerken SMP voor beton gieten en polieren

Hopelijk helpen deze stappen je op weg naar een succesvol project. We raden echter aan om in alle omstandigheden steeds beroep te doen op ervaren experten zoals Betonwerken SMP, aangezien beton gieten en polieren echt geen eenvoudige klussen zijn. 

De verschillende vakmannen bij Betonwerken SMP beschikken over de nodige expertise voor alle toepassingen. Zo kunnen wij je naast beton gieten en polieren ook van dienst zijn met voorbereidende werken, vlinderen, polijsten, oplossingen voor je oprit, voor je muren, voor je garage enzovoort. Wij doen het werkelijk allemaal.

We voeren werken uit met de grootste zorg en precisie om een perfect resultaat te garanderen. Ben je geïnteresseerd in een gratis offerte of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons en we zorgen samen voor je droomproject.

Django Betonwerken SMP

Contacteer Betonwerken SMP voor alle betonwerken op maat tegen de scherpste prijs