Betonnen kelders

  • Home
  • /
  • Betonnen kelders

Betonnen kelders zijn niet alleen geschikt als bergruimte in je woning. Ook een garage, speelruimte voor de kinderen of extra leefruimte kan je prima onderbrengen in je kelder. De mogelijkheden voor kelders zijn eindeloos alsook de manieren waarop deze kelders kunnen worden gebouwd. Wij maken je wegwijs in een ondergrondse wereld.

Ben je geïnteresseerd in een gratis offerte? Neem dan nu contact op met ons.

Welke soorten kelders worden er zoal gebouwd?

Kelders kan je bouwen op twee manieren:

Gemetselde kelder:

betonnen kelders

Een gemetselde kelder is de goedkoopste optie. Deze manier is vrij ingewikkeld omdat de kelder nog een waterdichte behandeling nodig heeft. Om het proces wat sneller te laten verlopen, kiest men voor betonblokken in plaats van bakstenen. Dat is gemakkelijker om te metselen. 

Een gemetselde kelder dient waterdicht te zijn en daar is een speciale behandeling voor nodig. Zo’n  behandeling noemen we kelderbekuiping. De aanpak hiervan varieert naargelang het grondwaterpeil. Wanneer het grondwaterniveau zich bijvoorbeeld onder het kelderniveau bevindt, zal een cementlaag gemengd met teer al  volstaan. Wanneer het grondwaterpeil minder voordelig is of wanneer de woning lager gelegen is, zal dat  niet volstaan. 

Hoe kunnen we de waterdichtheid van een kelder bij een minder voordelig waterpeil of lager gelegen woning verbeteren?  Je kan dubbele wanden gebruiken met een waterwerende laag. Of je hanteert een waterresistente mortel, vaak gecombineerd met een pompsysteem om de kelder indien nodig te draineren. Kortom, al deze extra kosten zullen niet opwegen tegen de kostprijs van een gegoten kelder.

Betonnen kelder:

Een betonnen kelder heeft heel wat meer voordelen dan een gemetselde kelder. Betonnen kelders zijn bestand tegen water, , oersterk en ze zien er daarnaast nog stijlvol uit ook. We kunnen twee soorten betonnen kelders onderscheiden.

1. Gewapend beton:

standaard beton | betonwerken smp

Dit soort kelder realiseert men direct in de bouwput, via een bekisting waarin het beton gegoten wordt. Doorgaans brengt  men wapeningsijzer aan , maar tegenwoordig bestaan er betonsoorten waarin staalvezels vermengd zijn. De twee methodes verschillen haast niet in prijs. Een kelder in gewapend beton kan echter wel dienen als fundering, wat natuurlijk tijd en geld kan besparen.

2. Prefab kelder:

betonnen kelders

Prefab kelders maken specialisten in een fabriek. Eens gefabriceerd, wordt de kelder vervoerd naar locatie en wordt die daar geplaatst. Omdat de constructie getransporteerd moet worden, zijn er uiteraard restricties op de grootte van de kelder. Een prefab kelder plaatst men in de fundering,  wat bij een betonnen kelder niet het geval is.

Welke soort kelder moet je nu kiezen?

Wanneer je de keuze wil maken tussen een betonnen kelder en een gemetselde kelder komen er verschillende voor- en nadelen aan bod. Kies je voor een betonnen kelder? Dan zal de kostprijs hoger liggen. Het werk is erg gesofisticeerd, waardoor je hulp van een specialist zal moeten inroepen.

Ondanks de kostprijs, wegen de voordelen van een betonnen kelder meer door op langere termijn. De kelder zal namelijk veel sterker zijn, een langere levensduur hebben en waterdicht zijn, waardoor je zo kosten voor bijkomende behandelingen vermijdt.

beton polieren machine

Prefab kelder of gewapend beton?

Zoals reeds aangehaald werd, kunnen kelders in gewapend beton ook dienen als de fundering van je woning. Hoe groter de kelder is, hoe voordeliger de prijsverhouding zal zijn. Bij een prefab kelder kan je niet van deze schaalvoordelen genieten, maar wanneer je een kleine kelder wenst, is dit een geschikte optie.  

Betonwerken SMP zorgt voor je betonnen kelder

Betonwerken SMP is dé vakman bij uitstek wanneer het om betonwerken gaat. Een gemotiveerd en deskundig team, gecombineerd met jarenlange ervaring is een succesformule voor ieder project. Wil je meer informatie of heb je interesse in een gratis offerte? Neem gerust contact op met ons.

Django Betonwerken SMP

Contacteer Betonwerken SMP voor alle betonwerken op maat tegen de scherpste prijs