Ruwe betonvloer egaliseren: de sleutel tot een perfecte vloer

  • Home
  • /
  • Betonvloer
  • /
  • Ruwe betonvloer egaliseren: de sleutel tot een perfecte vloer

Stevig, duurzaam en modern: betonvloeren hebben de afgelopen jaren terrein gewonnen in de wereld van interieurdesign, zo is het volgens Vogue zelfs dé terugkerende trend van het jaar. Of het nu gaat om een industriële loft, een eigentijdse woning of een minimalistisch kantoor, een betonvloer voegt een unieke en stijlvolle touch toe aan elk interieur.

Ruwe betonvloer egaliseren-betonvloer-varamedia

Maar het succes van een betonvloer hangt af van meer dan alleen de esthetiek. De ruwe betonvloer egaliseren en vervolgens afwerken naar smaak is van cruciaal belang om het juiste gevoel te creëren.

In dit artikel ontdek je de geheimen van het egaliseren van betonvloeren, zodat je kunt genieten van een vloer die niet alleen trendy is, maar ook perfect vlak en naadloos aansluit bij deze nieuwe interieurtrend.

Wil je liever gewoon je betonvloer laten plaatsen door een expert? Dat kan ook! Neem contact op met Betonwerken SMP. Dankzij onze 25 jaar ervaring kunnen wij elk project tot een goed einde brengen.

Het belang van een egale betonvloer

Er zijn twee verschillende situaties waarin de egalisatie van je betonvloer zo belangrijk is. Ten eerste kan een ruwe betonvloer een doorn in het oog zijn. Oneffenheden, scheuren en andere gebreken maken het moeilijk om een vloerbedekking zoals laminaat of parket gelijkmatig aan te brengen. Het egaliseren van een betonvloer is dan ook een cruciale stap om een glad en vlak oppervlak te creëren. In dit geval dient de vloer dus als een soort ondervloer.

Ruwe betonvloer egaliseren-betonvloer-varamedia

Ten tweede kan je ervoor kiezen om beton als topvloer te behouden. Ook dan is het heel belangrijk dat de vloer egaal is. Anders krijg je last van onstabiele meubels, maar een oneffen, ruwe vloer is ook gewoon niet aangenaam om op te lopen.

Het egaliseren van een betonnen vloer: stap voor stap

Voorbereiding - De eerste stap naar succes

Voordat je begint met het egaliseren van een betonvloer, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Controleer de staat van vloer op eventuele scheuren of gaten. Indien nodig moet je eerst de betonvloer herstellen met een geschikt reparatiemiddel, bijvoorbeeld droge mortel. 

Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en vrij is van stof, vuil en losse deeltjes. Dit bevordert de hechting van de egaline, een soort vloeibaar cement dat we in een latere stap gebruiken om de vloer te egaliseren.

Primer: de sleutel tot optimale hechting

Het aanbrengen van een primer op de betonnen vloer is essentieel voor een goede hechting van de egaline. De primer zorgt ervoor dat de vloerbedekking niet rechtstreeks in aanraking komt met het beton, wat de hechting bevordert en het risico op loslaten minimaliseert. Breng de hechtprimer gelijkmatig aan met een roller of kwast en laat het voldoende drogen volgens de instructies op de verpakking.

Een egaal oppervlak creëren met egaline

Nu de betonvloer is voorbereid en de primer is aangebracht, is het tijd om de egaline aan te brengen. Eerst en vooral moet je de egaline mixen. Deze stap voer je best met twee personen uit. Zo kan de eerste persoon de egaline klaarmaken terwijl de twee persoon deze uitgiet! Gebruik daarvoor een getande spatel om het mengsel gelijkmatig over de vloer te verdelen. Werk in stroken en zorg ervoor dat de laagdikte consistent is. Egaliseer de vloer met een egalisatiespaan voor een vlak resultaat. Let op eventuele naden tussen de stroken betonvloer en zorg ervoor dat deze ook geëgaliseerd worden.

Ruwe betonvloer egaliseren-betonvloer-varamedia

Droogtijd en afwerking: geduld wordt beloond

Na de egalisatie is het belangrijk om de droogtijd in acht te nemen voordat je verdergaat met de eindafwerking. Raadpleeg de instructies van de egalineproducent voor de specifieke droogtijd. Het is noodzakelijk om voldoende tijd te geven zodat de egaline volledig kan uitharden en een optimale hechting kan bereiken. Zodra de vloer volledig droog is, kun je beginnen met het aanbrengen van de gewenste eindafwerking, bijvoorbeeld vloerbedekking, parket of een gietvloer.

Vertrouw op een vakman voor een naadloos resultaat

Ruwe betonvloer egaliseren-betonvloer-varamedia

Disclaimer: vloeren egaliseren lijkt misschien makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je hoogstwaarschijnlijk op dit moment inziet. Het vereist nauwkeurigheid, kennis en ervaring om de juiste technieken toe te passen en de nodige problemen aan te pakken, zoals grote oneffenheden of scheuren.

In sommige gevallen kan het zelfs verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren vakman kan de betonvloer grondig beoordelen, eventuele structurele problemen identificeren en het juiste materiaal en de nieuwste technieken gebruiken om een perfect geëgaliseerde vloer te creëren. 

Hoewel dit extra kosten met zich meebrengt, kan het de moeite waard zijn om professionele hulp in te schakelen zodat je een duurzaam en hoogwaardig resultaat kan behalen. Het garandeert dat de nieuwe vloer op de juiste manier wordt geëgaliseerd en biedt gemoedsrust, wetende dat de klus wordt uitgevoerd door ervaren handen.

Kies voor Betonwerken SMP

Wanneer je overweegt om een betonvloer te laten leggen, is het sterk aanbevolen om contact op te nemen met gespecialiseerde professionals. Alleen op die manier kun je er zeker van zijn dat de afwerking naadloos is en het resultaat van hoge kwaliteit is. Op die manier kun je jarenlang genieten van je betonvloeren binnen of buiten en hoef je je geen zorgen te maken over problemen in de toekomst.

Ruwe betonvloer egaliseren-betonvloer-varamedia

Bij Betonwerken SMP ben je verzekerd van een professionele aanpak. Als je ervoor kiest om betonvloeren te laten aanleggen door ons, kun je rekenen op de hoogste kwaliteit. Als betonvloer specialist met meer dan 25 jaar ervaring zorgen wij voor perfectie.

Of je nu een vloer wilt aanleggen, laten egaliseren of impregneren, je kan bij ons terecht. We bespreken graag alle mogelijkheden met jou, zodat we de perfecte oplossing kunnen bieden. Neem gerust contact met ons op of vraag een gratis offerte aan.