Betonvloer egaliseren: wat zijn de kosten?

Een hobbelige, oneffen betonvloer kan problemen veroorzaken bij het leggen van nieuwe vloerbedekking zoals laminaat, parket of tapijt. Maar ook wanneer je het beton als topvloer gebruikt, wil je graag dat deze er vlak en smooth uitziet. Het egaliseren van de betonvloer is dan de ideale oplossing om de ondervloer weer glad en recht te maken.

In dit artikel gaan we dieper in op de egalisatie van een betonvloer, de kosten ervan en geven we een handig stappenplan voor wanneer je dit zelf wilt uitvoeren. Wil je jouw vloer laten egaliseren en ben je op zoek naar een betonvloer specialist? Dan kan je best een offerte aanvragen bij Betonwerken SMP!

Wanneer egaliseer je een vloer?

betonvloer egaliseren kosten-betonvloer-varamedia

Een vloer egaliseren is noodzakelijk in de volgende situaties:
Voordat je een nieuwe vloerbedekking laat leggen, bijvoorbeeld laminaat, parket, tegels of tapijt, laat je best eerst de betonnen ondervloer egaliseren als die oneffenheden, scheuren, gaten of hoogteverschillen heeft. Een egale ondervloer is namelijk key!

Als je het beton als de uiteindelijke vloerafwerking wilt gebruiken, is het ook belangrijk dat het oppervlak egaal en effen is. Dit geldt zowel voor betonvloeren binnen als buiten. Anders kan je last krijgen van wankelende meubels, maar daarenboven is een geschuurde en egale vloer ook gewoon aangenamer om op te lopen.

Kortom, de egalisatie van een oude of nieuwe betonnen vloer is nodig in geval van oneffenheden, scheuren, verzakking, ongelijkheid, slechte kwaliteit beton, een schuine betonvloer of te ruw beton.

Vloer (laten) egaliseren: factoren die de prijs bepalen

Jammer genoeg kan je vloer egaliseren heel wat tijd en centjes kosten, maar de prijs kan heel sterk variëren afhankelijk van het project. De kosten voor het egaliseren van een vloer worden namelijk bepaald aan de hand van een aantal factoren, die we hieronder voor jou opsommen:

betonvloer egaliseren kosten-betonvloer-varamedia

Doe-het-zelf of liever professionele hulp inschakelen

Ga je het werk zelf uitvoeren of schakel je liever professionele hulp in voor het egaliseren van een vloer? Uiteraard is het logisch dat dit een groot deel van het kostenplaatje zal besparen.

Kies je ervoor om het zelf te doen? Dan bespaar je veel op arbeidskrachten, maar vergeet niet dat je dan wel veel gereedschap nodig zult hebben zoals een prikroller, vlakspaan, spijkerschoenen, emmers enzovoort. Is de ruimte waar je de vloer wilt egaliseren klein en ben je van plan om dit in de toekomst niet meer te doen? Dan is het meestal voordeliger om een vakman in te schakelen. Zo bespaar je kosten op de aankoop van materiaal en ben je bovendien ook zeker dat het goed uitgevoerd wordt, want perfecte egalisatie is moeilijk te verkrijgen zonder ervaring!

Soms is het dus beter om eventuele problemen te voorkomen en de vloer vakkundig te laten egaliseren door een ervaren vakman. Uiteraard moet je dan wel betalen voor de arbeidskrachten.

Kwaliteit van de huidige vloer

Normaal gezien heeft ook het soort vloer dat als ondergrond ligt invloed op de kosten, met andere woorden het type vloer dat er ligt zoals parket, beton of tegels. In dit artikel hebben we het echter alleen maar over een betonnen ondergrond, dus deze factor wordt niet besproken.

Ook de kwaliteit van de ondergrond bepaalt de kosten. Hoe ongelijker en ruwer de vloer is, hoe meer werk er nodig zal zijn voor een perfecte egalisatie ervan. Bovendien zal er ook meer materiaal nodig zijn om de vloer mooi waterpas te krijgen. Zo zul je misschien eerst moeten schuren vooraleer je de vloer gaat egaliseren. En ook wanneer de vloer in slechte staat is, moet die misschien gerepareerd worden met reparatiemortel.

betonvloer egaliseren kosten-betonvloer-varamedia

Dikte laag egaline dit je moet aanbrengen

Je zal de nieuwe vloer moeten egaliseren met egaline, dit is een soort vloeibaar cement. Als de vloer heel oneffen is, zal je een dikke laag egaline nodig hebben om hem vlak te krijgen. Logischerwijs geldt ook dat hoe groter de ruimte is, hoe meer egaline er zal nodig zijn, en dus ook hoe meer kosten je zult hebben. Maar ook het type egaline dat je gebruikt zal de kosten bepalen, want er bestaan verschillende soorten met verschillende prijsklassen.

Egaline: vloer als toplaag of niet

Wil je de egaline als afwerkvloer of komt er nog een vloer boven - zoals parket of tegels? Indien het eerste geval van toepassing is, dan moet je best een dikkere laag ervan aanleggen. Met andere woorden: voorzie alvast een groter budget voor meer egaline!

betonvloer egaliseren kosten-betonvloer-varamedia


Zelf een betonnen vloer egaliseren: stappenplan

Eerst en vooral, een betonnen vloer egaliseren is - jammer genoeg - niet zo makkelijk als het lijkt. Lees hier meer over het egaliseren van een vloer. Het is best een grote klus en je hebt voldoende kennis en ervaring nodig om het gewenste eindresultaat te verkrijgen.

Als je ervoor kiest om toch zelf een betonvloer te egaliseren, is het belangrijk om een goed stappenplan te volgen:

1. Voorbereiden en schoonmaken

Zorg ervoor dat de ondergrond stabiel, droog en stofvrij is. Verwijder eventuele losse delen, vuil en stof met behulp van een stofzuiger en borstel.

2. Voorstrijkmiddel/primer aanbrengen

Breng een voorstrijkmiddel of primer aan op de vloer. Dit zorgt ervoor dat de egaline zich goed kan hechten. Volg de instructies van de fabrikant om het primermateriaal correct aan te brengen en te laten drogen.

3. Repareren van gaten en kieren

Vul eventuele grote gaten of kieren in de vloer op met reparatiemortel voordat je begint met egaliseren. Zorg ervoor dat de reparatiemortel goed droog is voordat je verdergaat.

4. Gieten en egaliseren

Bereid de egaline volgens de instructies van de fabrikant en giet deze gelijkmatig over de vloer. Gebruik een egaliseerrakel om de egaline gelijkmatig te verdelen. Werk in banen en verdeel de ruimte in stukken, zodat je overal goed bij kunt. Werk snel en precies om aanzetstukken te voorkomen. Gebruik een prikroller om de egaline te ontluchten en te zorgen voor een glad resultaat.

5. Reinigen van gereedschap

Reinig de gebruikte gereedschappen direct na gebruik met water en een zachte borstel. Hierdoor kun je ze weer hergebruiken voor toekomstige klussen.

6. Droogtijd

Laat de egaline drogen volgens de aanbevolen droogtijd van de fabrikant. De droogtijd kan variëren, afhankelijk van de laagdikte en de omgevingsomstandigheden, maar ligt gemiddeld tussen de 12 en 48 uur. Vermijd het belopen van de vloer als er nog natte plekken zichtbaar zijn.

Let op: Het is altijd raadzaam om de specifieke instructies en richtlijnen van de fabrikant te volgen wanneer je een vloer egaliseert, aangezien de exacte stappen en droogtijd kunnen variëren afhankelijk van het type egaline en de omstandigheden.

Schakel Betonwerken SMP in voor een egale vloer

Als je geen ervaring hebt met het egaliseren van vloeren of als je de klus liever aan professionals wilt overlaten, dan kan je vertrouwen op de vakmannen van Betonwerken SMP. Onze professionals hebben de kennis, ervaring en het juiste gereedschap om je vloer op de juiste manier te egaliseren. Bovendien leveren we alle betonwerken aan een scherpe prijs!

Neem contact op met ons en dan bespreken we samen jouw behoeften. Als je al weet wat je wilt, kan je een gratis offerte aanvragen. Je kan terecht bij ons voor alle soorten betonwerken, gaande van een betonvloer laten plaatsen tot het impregneren en egaliseren ervan! Voor zowel betonvloeren buiten als binnen kunnen wij je helpen!