Fundering huis

Fundering huis: hoe begin je eraan?

fundering huis 1

Ben je van plan een eigen woning te bouwen, maar ben je nog op zoek naar de juiste fundering voor je huis? Om ervoor te zorgen dat jij een ijzersterke fundering hebt voor je huis geeft Betonwerken SMP  je graag alle info die je hiervoor nodig hebt!

Wat is een fundering?

De fundering - ook wel het fundament genoemd - is het deel van een gebouw of constructie dat ervoor zorgt dat het gewicht en alle bijbehorende krachten ervan worden overgedragen op de draagkracht van de ondergrond. 

Beton gieten SMP Betonwerken

Een goede fundering is essentieel voor de stabiliteit van je woning, alsook om verzakkingen in de loop der tijd te voorkomen. Een verzakking kan kwalijke gevolgen hebben voor je huis. Je doet er dus beter aan om je woning goed te funderen.

Verschillende types funderingen voor je huis

Om te bepalen welk type fundering je het beste gebruikt voor je huis kijken we naar de plannen van je woning, de grootte van de oppervlakte waarop je wilt bouwen . Bovendien nemen we ook de samenstelling van de ondergrond in achting.

We onderscheiden vier types funderingen, die we hieronder verder toelichten.

1. Fundering op staal (rechtstreekse fundering)

Een rechtstreekse fundering wordt het vaakst toegepast. We gebruiken dit type fundering wanneer een gebouw of constructie relatief licht is t.o.v. de draagkracht van de onderliggende grond.

Het is een ongewapende fundering die in de vaste grond zit, waarbij met stortbeton een verbrede zone gemaakt wordt onder alle op te trekken muren. De berekening van de dikte van de verbrede zones is daarom belangrijk: het is logisch dat een brede muur die een grote last moet dragen meer ondersteuning nodig heeft dan een dunne binnenmuur.

De naam van deze soort fundering is echter verwarrend. Eigenlijk wordt staal niet gebruikt in een fundering "op staal”, maar komt de term uit het Oudgermaanse woord 'stal' en Oudfranse 'estal', wat stand, vaste plaats of vaste grond betekent.

2. Strokenfundering

Strokenfundering wordt vooral toegepast wanneer de belasting per meter groot wordt of wanneer de fundering op een slechte ondergrond met kleine toegestane grondbelasting gebeurt.

Het grote verschil met een rechtstreekse fundering is dat je bij een strokenfundering  je gewapend beton gebruikt in plaats van stortbeton. Hier is minder materiaal voor nodig omdat gewapend beton sterker is. Het nadeel is wel dat dit meer kost.

3. Paalfundering

Een fundering op palen wordt gekozen wanneer de dragende grond zich dieper dan 5 meter onder de vaste grond bevindt, bijvoorbeeld bij moerasgronden, aangevulde grond of zandlagen.

Op belangrijke dragende punten van de te bouwen woning worden de palen op een grote diepte in de grond geschroefd, geheid (met heipalen) of geboord.

Wil je graag meer info over deze soort fundering, neem dan zeker eens een kijkje op onze webpagina over funderingen op palen.

fundering-op-palen-2

4. Algemene funderingsplaat

Dit soort fundering, ook wel de zwevende vloerplaat genoemd, is zoals de paalfundering een oplossing in waterachtige gebieden waar ook de draagkrachtige grond diep gelegen is. Het woord ‘zwevend’ wordt gebruikt omdat de vloerplaat, gemaakt van beton, geen ondersteuning ondervindt door andere fundamenten. Hij wordt rechtstreeks op de grond gestort. Wij raden een zwevende vloerplaat aan indien je op volle grond bouwt, dus zonder kelder of kruipkelder.


Kosten voor het funderen van je huis

Hoeveel je in totaal moet betalen voor een fundering hangt af van een aantal factoren. We hebben deze voor jou in een lijstje gezet:

  • Moet er een onderzoek naar de bodem worden gedaan?
  • Wil je een kelder of kruipruimte laten bouwen?
  • Hoe toegankelijk is je huis?
  • Hoe groot zal de fundering worden?
  • Zijn er eventueel kosten die je kan delen met buren?

Afhankelijk van je antwoorden op deze vragen zullen de kosten van een fundering variëren tussen de 17 000 en 200 000 euro. 

Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we je bouwplan kunnen bespreken en samen een constructieberekening kunnen opmaken.

Betonwerken SMP: een goede fundering voor elk bouwproject

Bij Betonwerken SMP kan je rekenen op een optimale ondersteuning voor de fundering van je bouwproject, letterlijk én figuurlijk! Met onze expertise en 25 jaar ervaring helpen we jou graag verder tegen een scherpe prijs. Neem snel contact met ons op en vraag vandaag nog je gratis offerte aan!

Django Betonwerken SMP

Vraag een gratis offerte aan