Fundering op palen

Fundering op palen

Betonwerken SMP helpt je graag verder!

Heb je een bouwproject voor ogen maar weet je niet hoe je begint aan de fundering ervan? Iedereen heeft al wel eens gehoord over paalfundering, maar wat is het nu juist en wanneer heb je een fundering op palen nodig hebben? Omdat een ijzersterke fundering cruciaal is voor elk bouwproject geeft Betonwerken SMP  je graag de nodige informatie over onze fundering op palen!

Wat is een fundering op palen?

Een paalfundering is een funderingswijze waarbij geprefabriceerde palen ervoor zorgen dat je bouwwerk en de daarop uitgeoefende krachten worden overgebracht naar draagkrachtige lagen in de bodem

Deze draagkrachtige laag zit diep in de zandlaag. De in de grond gevormde palen gaan dus doorheen zwakkere bovenlagen. De hele constructie zorgt er zo voor dat je bouwwerk op de dragende ondergrond kan rusten en dat de draagkracht van je fundering verdeeld wordt over verschillende punten.

Waarom kiezen voor een paalfundering?

Of je nu een tuinhuis, houten terras of eender welke andere constructie voor ogen hebt als bouwproject, het is van essentieel belang om op voorhand na te denken over de verschillende soorten funderingen die je kan gebruiken. 

Wanneer kies je nu voor een fundering op palen? Paalfundering wordt toegepast wanneer de draagkrachtige laag te diep in de bodem ligt (minimum 3 meter onder de grond) waardoor de grond nabij de oppervlakte dus niet draagkrachtig genoeg is voor een fundering op staal. In zulke gevallen worden een aantal palen de grond ingeslagen zodat het gewicht van de constructie verdeeld wordt over de draagkracht van de verschillende palen en dus over verschillende punten. 

Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen verschillende funderingen op basis van de grondlagen onder het stuk grond waar je wilt bouwen en de gewenste diepte. Een fundering op palen wordt het meest gebruikt voor grote gebouwen, maar kan ook geplaatst worden als fundering voor woningbouw, monumenten, etc.

Contacteer ons om te weten welke fundering jij nodig hebt!

fundering-op-palen-2

Waarom kiezen voor een paalfundering?

paalfundering-3

Belangrijk om te weten is dat je voor je fundering altijd een constructieberekening nodig hebt. De draagkracht van je constructie hangt af van de fundering, daarom raden we je sterk af om hier zelf aan te beginnen (zeker als je hierin geen ervaring hebt). Aangezien de vaste grondslag sterk varieert afhankelijk van de ondergrond raden wij professionele hulp aan. 

Maar niet getreurd, ook hierbij kunnen we je van dienst zijn bij Betonwerken SMP. Eén van onze experts zal bij jou langskomen en samen met jou kijken naar het goedkoopste alternatief om de palen te plaatsen. Zo zorgen we dat de juiste palen gekozen worden, dat elke paal op de juiste manier in de grond komt en ook vermijden we dat bijvoorbeeld een houten paal gaat rotten. 

Waarom gebeurt een paalfundering op een zandlaag?

Als je kijkt naar de eigenschappen van zand en deze vergelijkt met die van andere soorten ondergrond, zie je dat zand veel makkelijker water tegenhoudt. Wat echter nog belangrijker is voor de fundering, is dat het geen water opneemt zoals bijvoorbeeld klei of veen. Daarom hebben zandlagen vaak de laagste grondwaterstand. Om die reden gebeurt een fundering op palen quasi altijd op een zandlaag.

Materiaal dat water kan vasthouden is samendrukbaar als je er gewicht op uitoefent. Stel: je hebt een gat gemaakt in een grondlaag die voornamelijk bestaat uit leem, klei, of veen en zet hierop je fundering van in de grond gevormde palen, dan kan er soms een behoorlijke zakking van je constructie plaatsvinden. Zoiets wil je uiteraard vermijden voor de fundering van je bouwwerk.

Verschillende soorten paalfunderingen

De wijze van inbrengen is voor een paalfundering van groot belang. Daarom worden de funderingspalen niet gecategoriseerd volgens draagkracht of vervorming van de fundering zelf, maar volgens inbrengmethode.

Algemeen kunnen we paalfunderingen onderbrengen in twee hoofdcategorieën: enerzijds hebben we de geschroefde paal (deze werkt trillingsvrij) en anderzijds de geheide paal (werkt met trillingen).

Verder verdelen we de verschillende soorten palen in drie categorieën op basis van inbrengmethode: grondverdringend, weinig grondverdringend en grondverwijdering. Hieronder lees je wat elke categorie inhoudt.

1. Grondverdringend

Betonwerken SMP helpt doe-het-zelvers bij het gieten van stevige en egale ondergronden en bij constructies in je terras met beton. Een houten terras bouw je het best op volle grond, als je het een lange levensduur wil geven. 

Op grind of andere onstabiele grond bouwen is daarom niet verstandig. De eerste stap is dus het draagkrachtig maken van de ondergrond door beton te gieten in een vooraf afgemeten put. 

fundering voor 1
fundering na

2. Weinig grondverdringend

Bij relatief slanke funderingspalen en palen met een holle binnenkant en zonder gesloten voet, wordt de grond slechts beperkt opzij geduwd. Er ontstaan dus minder trillingen, maar de draagkracht wordt wel kleiner.

3. Met grondverwijdering

paalfundering-4

Bij deze techniek wordt elke funderingspaal in de grond gevormd. Hierbij wordt een gat geboord waarin een stalen buis de grond in wordt geslagen, getrild of geboord zoals bij een heipaal. De in de grond gevormde paal wordt vervolgens volgestort met beton en voorzien van wapening. De punt van elke in de grond gevormde paal wordt vaak ook voorzien van een grote bolvormige voet om de draagkracht te vergroten.

Betonwerken SMP: een goede fundering voor elk bouwproject

Betonwerken SMP kan je rekenen op een optimale ondersteuning voor de fundering van je bouwproject, letterlijk én figuurlijk! Met onze expertise en 25 jaar ervaring helpen we jou graag snel en professioneel verder tegen een scherpe prijs. Neem snel contact met ons op en vraag vandaag nog je gratis offerte aan!

Django Betonwerken SMP

Vraag een gratis offerte aan