Fundering garage

Fundering garage: zo doe je het met Betonwerken SMP

fundering-garage-1

Wil jij graag je woning uitbouwen met een garage of carport aan je huis, dan is kiezen voor de juiste fundering voor je garage van essentieel belang. Daarom staan wij bij Betonwerken SMP klaar om jou te helpen en je de nodige informatie te geven zodat het funderen van je nieuwe garage een fluitje van een cent wordt!

Wat is een fundering?

fundering voor 1
fundering na

De fundering of het fundament van eender welk bouwwerk zorgt ervoor dat het gewicht ervan wordt overgedragen op de ondergrond. Men onderscheidt verschillende soorten funderingen afhankelijk van het gewicht en de aard van de te bouwen constructie alsook de samenstelling en draagkracht van de ondergrond. 

Wens je graag meer info over het toepassen van onze funderingen? Zie hieronder de mogelijkheden:

Welke fundering gebruiken we voor een garage?

Beton gieten SMP Betonwerken

Om een garage te bouwen kunnen we gebruik maken van drie types fundering. 

  1. Plaatfundering
  2. Puntfundering
  3. Strookfundering

Hieronder leggen we je uit wat de verschillende types funderingen precies inhouden.

Plaatfundering

Een plaatfundering bestaat uit een doorlopende betonnen vloerplaat: de zogenaamde dragende plaat van de fundering. Deze wordt in één stuk gegoten uit beton en kan worden bedekt met vrijwel elk type vloer: hout, steen, keramiek of  dekvloer. 

In vergelijking met de twee andere types fundering kan een oneffen ondergrond zeer effectief worden geëgaliseerd met een dergelijke betonnen vloer. Daarom wordt een plaatfundering gebruikt als de garage op een zeer zachte en dus relatief onstabiele vloer moet worden gebouwd.

Puntfundering

Bij een puntfundering ga je niet één grote plaat van beton storten, maar net diverse, afzonderlijke, kleine funderingen plaatsen. Meestal gaat dit om een negental gaten in de grond die symmetrisch worden geplaatst langs de buitenmuren en in het midden van de fundering.

De gaten moeten een omtrek hebben van ongeveer 40 cm en horen minsten 80 cm diep te zijn. Hierin breng je de houten bekisting aan, waarin vervolgens het beton wordt gestort. De belasting van de te ondersteunen garage wordt zo gelijkmatig verdeeld over de fundering.

Wij raden dit type fundering aan indien je een houten vloer wenst die niet in verbinding staat met de vaste grond en dus niet kan aangetast worden door vocht.

Strookfundering

De strookfundering dankt zijn naam aan het feit dat er onder elke muur van de garage een omringende betonnen strip geplaatst wordt. Bij dit type fundering moet je goed de buitenmaten van de bodemplaat opmeten, waarna je hierlangs een sleuf graaft van ongeveer 30 cm breed en 60 tot 80 cm diep.

In deze sleuf breng je vervolgens een bekisting aan. Hierin stort je een laag grind en folie om vocht en vorst te vermijden. Kijk ook goed naar de bodemgesteldheid. Wanneer de bodem slap is, kan het nodig zijn om in het beton stalen matten te plaatsen naast elke muur voor extra stevigheid.


Hoe diep moet de fundering van een garage zijn?

Voor het funderen van een garage moeten de randen van de fundering op minimaal 110 cm diepte liggen om vorstschade te vermijden. De binnenkant van de fundering moet tussen 80 en 90 cm diep zijn. Dan is de fundering dik genoeg om het gewicht van de garage te kunnen dragen en zo voorkomen we dat er een verzakking plaatsvindt.

Prijs fundering garage

De kosten voor het plaatsen van een fundering van je garage zijn afhankelijk van het aantal vierkante meter beton dat nodig is voor het funderen. Daarnaast is de bereikbaarheid ook een factor bij de prijsbepaling.

Om je situatie zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen, verzoeken wij je om contact met ons op te nemen zodat we samen een constructieberekening kunnen opstellen. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan en kunnen we alles snel en professioneel laten verlopen.

Betonwerken SMP: een goede fundering voor elk bouwproject

Bij Betonwerken SMP kan je rekenen op een optimale ondersteuning voor de fundering van je bouwproject, letterlijk én figuurlijk! Met onze expertise en 25 jaar ervaring helpen we jou graag verder tegen een scherpe prijs. Neem snel contact met ons op en vraag vandaag nog je gratis offerte aan!

Django Betonwerken SMP

Vraag een gratis offerte aan