Beton storten regen

Beton storten bij regen: tips van Betonwerken SMP

Het weer is een onvoorspelbare factor bij bouwprojecten. Een beetje regen tijdens het beton storten met een pomp is meestal geen probleem, maar zware regenval kan veel complicaties en vertragingen veroorzaken. In dit artikel deelt Betonwerken SMP enkele waardevolle tips om je te helpen bij het storten van beton, zelfs wanneer de weersomstandigheden tegenzitten.

Beton storten bij regenachtig weer - 6 tips:

1. Plan vooruit

Een van de meest cruciale stappen bij het storten van beton bij neerslag is vooruit plannen. Houd de weersvoorspellingen steeds in de gaten en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van mogelijke regenbuien. Overweeg om betonstorten uit te stellen, indien er hevige regen wordt voorspeld. Wanneer uitstellen geen optie is, moeten er extra voorzorgsmaatregelen worden genomen.

2. Gebruik een aangepaste betonmix

Bij regenachtige omstandigheden is het nuttig om een aangepaste betonmix te gebruiken die speciaal voor vochtig weer werd ontworpen. Deze mix kan extra waterdicht zijn en sneller uitharden, wat de kans op schade door regen minimaliseert.

Op zoek naar een aangepaste betonmix voor je project? Vraag hier je gratis offerte aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Beton storten regen

3. Bescherm het beton

Zodra het beton is gestort, is het belangrijk om het onmiddellijk te beschermen tegen de regen. Je kan het vers gestorte beton afdekken met folie of een plastic zeil om het te beschermen. Zorg ervoor dat het beton volledig bedekt is en dat er geen regenwater op kan spatten.  

Is er binnen de 24 uur na het storten toch regen op het beton gevallen? Dan kunnen er putjes vormen in de bovenlaag van het beton. Het uithardingsproces werd verstoord door het water en de bovenlaag kan poreus worden en stof afgeven. Je kan de bovenlaag bewerken door er een mengsel van water en cement op te gieten. Zorg ervoor dat het beton schoon is voor een betere hechting

Beton storten regen

4. Vermijd overmatig water geven

Hoewel het beton tijdens het storten water nodig heeft, is het vooral bij zware regenval belangrijk om te voorkomen dat er te veel water wordt toegevoegd. Een overmatige hoeveelheid water kan de sterkte en duurzaamheid van vers beton verminderen. Zorg ervoor dat het beton de juiste consistentie heeft en voeg alleen water toe als dat nodig is om de gewenste mix te bereiken.

Wat kost beton bestellen dan precies? Onze kostprijzen hangen af van welke diensten je precies wil gebruiken. Gelukkig kan je een gratis offerte aanvragen. Zo weet je altijd precies wat je zal betalen.

5. Zorg voor een goede afvoer

Als het regent tijdens het betonstorten, moet je ervoor zorgen dat er een goede afvoer is om te voorkomen dat regenwater zich ophoopt op een vlak oppervlak. Gebruik hellingen of drainagekanalen om het water weg te leiden van het verse beton. Hierdoor wordt voorkomen dat er plassen ontstaan die het beton kunnen beschadigen

6. Overweeg extra uithardingstijd

Regenachtig weer kan de uithardingstijd van beton vertragen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw project en zorg ervoor dat zelfs de kleinste hoeveelheid beton voldoende tijd heeft om uit te harden, vooraleer de verdere bouwactiviteiten worden voortgezet. Na 1 à 2 dagen is een betonvloer beloopbaar, maar nog niet maximaal belastbaar. Het duurt zeker een maand vooraleer het beton volledig is uitgedroogd.

Wanneer het beton na het storten niet meer vervormbaar is, is regen juist wel welkom. Beton moet de eerste weken verharden, maar niet drogen. Als het beton te snel droogt, zal het zijn sterkte verliezen. Als het niet regent, moet je de vloer dus proberen nat houden.

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Beton storten regen

De kwaliteit van je beton behouden met Betonwerken SMP

Beton storten in regenachtig weer kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en voorzorgsmaatregelen kan je de kans op schade minimaliseren en de kwaliteit van je beton behouden. Betonwerken SMP raadt aan om altijd samen te werken met ervaren professionals en betonleveranciers zoals wij, om ervoor te zorgen dat uw project vlot verloopt. Met de juiste aanpak en zorgvuldige planning kunt u uw bouwproject met vertrouwen voortzetten, zelfs bij regen, koude temperaturen of andere winterse omstandigheden.

Vraag hier je gratis offerte aan of neem vrijblijvend contact met ons op.