Beton impregneren buiten

Impregneren van beton buiten: Betonwerken SMP helpt je graag verder!

gepolierde-beton-behandelen(1)

Beton dat buiten gebruikt wordt - zoals terrassen en opritten - wordt dag in, dag uit belast door weer, wind en vuiligheid. Dat kan uiteindelijk in je beton trekken en schade veroorzaken. Om dergelijke schade te voorkomen, kiezen steeds meer mensen ervoor om ook buitenshuis hun beton te laten impregneren, en met goede reden!

In dit artikel vertelt Betonwerken SMP alles wat je moet weten over beton impregneren buitenshuis en waarom het zo belangrijk is.

Beton impregneren: wat houdt dat in?

Beton impregneren wordt toegepast om betonnen wanden en vloeren waterafstotend te maken door middel van van vloeibaar impregneermiddel. Dat wordt vloeiend aangebracht op het betonnen oppervlak met als doel het tegenhouden van vocht en vuil. 

Beton impregneren kan zowel binnen- als buitenshuis, bij zowel een nieuwe als een oude betonvloer. Hieronder zullen we verder focussen op de mogelijkheden voor beton impregneren buiten.

beton polijsten

Wat gebeurt er met beton dat buiten staat?

Gepolierd beton buiten

Gepolierd beton dat dat buiten gebruikt wordt, wordt blootgesteld aan organische aanslag. Ook al is gepolierd beton de meest duurzame en onderhoudsvriendelijke keuze als het op beton aanleggen aankomt, ook deze betonvloeren zullen buitenshuis te maken krijgen met mos- en algaanslag indien je deze niet vroegtijdig beschermt. Daarom raden wij aan om gepolierd beton te impregneren.

beton-impregneren-1 (1)

Schade-oorzaak

De oorzaak van deze schade door mos en algen is te wijten aan de poreuze aard van beton. Beton blijft makkelijk doordringbaar voor water zonder bescherming en is daarom een prettige plek voor algen en andere micro-organismen. Zij zullen daardoor al gauw in je beton trekken.

Lees hier waar je op moet letten als je beton aanlegt.

Decoratief beton buiten

Beton wordt regelmatig gebruikt als decoratie, in de vorm van bloembakken, betonnen fonteinen en beelden. Ook hierbij is het aangeraden om beton te impregneren tegen hardnekkige betonschimmels. 

Meestal is het toepassen van beton impregneermiddel voldoende om het effect van de schimmels teniet te doen. Hierdoor veroudert je beton minder snel en blijft het er langer mooi en verzorgd uitzien.

beton hout terras 2

Oplossing: beton waterafstotend maken door impregnatie

Water van bovenaf weren

Betonnen vloeren die zich in de buitenleefruimte bevinden, hebben er alle baat bij geïmpregneerd te worden. Onbehandeld beton zal langzaam in verval raken en zorgen voor een zwarte kleur die op het oppervlak zichtbaar blijft. 

Beton impregneren zorgt ervoor dat geen vuil of water meer kan intrekken in je beton. Bovendien is je beton meteen beschermd tegen gemorste drankjes, regenwater én algen en schimmels. Ten slotte is de behandeling herhaaldelijk uitvoeren niet nodig en volstaat een eenmalige interventie.

Zelf beton impregneren?

Voor het impregneren van beton bestaan er heel wat verschillende beton impregneermiddelen. Welk product je best kiest, hangt af van de reden waarom je een oppervlakte wil impregneren. Voor meer informatie over hoeveel impregneermiddel je moet gebruiken per vierkante meter of specificaties van het product (bijvoorbeeld impregneermiddel met daarin opgeloste zouten, op waterbasis…) wordt vermeld op de gebruiksaanwijzing van alle impregneermiddelen.

beton-impregneren-3

Wanneer kan ik mijn beton impregneren?

Het is belangrijk dat je oppervlakte schoon en droog is vooraleer je het beton gaat impregneren. Ook is het af te raden om te impregneren bij temperaturen lager dan vijf graden Celsius. Dat om de simpele reden dat het beton impregneermiddel bij zulke temperaturen niet wordt opgenomen in de betonvloer of muur.

Beton impregneren: zo ga je te werk

Beton impregneren bij gevels

  1. Zorg dat je betonnen gevel droog en schoon is.
  2. Dek je ramen, wanden of andere decoratiestukken af om vlekvorming te voorkomen.
  3. Vul de hogedrukspuit met impregneermiddel en breng deze op druk
  4. Breng het impregneermiddel aan van boven naar beneden totdat de muur volledig bedekt is.
  5. Laat de betonnen gevel drogen.

Beton impregneren bij vloeren

  1. Zorg dat de vloer droog en schoon is.
  2. Vul de spuit met impregneermiddel en breng deze op druk.
  3. Breng het impregneermiddel aan op de betonvloer totdat deze volledig nat is.
  4. Laat de vloer drogen en nadien is je geïmpregneerd beton voor ongeveer tien jaar beschermd.

Kies het beste beton impregneermiddel

Voor het impregneren van beton bestaan er heel wat verschillende beton impregneermiddelen. Welk product je best kiest, hangt af van de reden waarom je een oppervlakte wil impregneren. Voor meer informatie over hoeveel impregneermiddel je moet gebruiken per vierkante meter of specificaties van het product (bijvoorbeeld impregneermiddel met daarin opgeloste zouten, op waterbasis…) wordt vermeld op de gebruiksaanwijzing van alle impregneermiddelen.

Je betonnen vloer extra beschermd met Betonwerken SMP

Twijfel je om je beton zelf te impregneren? Laat het impregneren over aan onze expertise! Betonwerken SMP heeft reeds tientallen jaren ervaring en we zijn er ondertussen in geslaagd een echte pionier te zijn in ons vakgebied. 

Heb je nog vragen of heb je interesse in een gratis offerte? Twijfel niet en contacteer ons vandaag nog!
Django Betonwerken SMP

Vraag een gratis offerte aan