Beton storten weersomstandigheden

12 tips om weerbestendig beton te storten

Of het nu zonnig is of regent, wanneer je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, is beton storten mogelijk. Welke invloed hebben wisselende weersomstandigheden op de kwaliteit van het eindresultaat? Welke maatregelen moeten er genomen worden om een succesvol project te realiseren? In dit artikel bespreekt Betonwerken SMP de invloed van het weer op het stort- en uithardingsproces van beton. 

Beton storten bij warm weer - 3 tips

Zon, een helder blauwe lucht en hoge temperaturen. Het lijkt het perfecte weer voor je buitenproject. Maar wat als je bouwproject beton bevat? Het versnelde uithardingsproces van het beton zal in je voordeel werken, maar je zal toch enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen moeten nemen om de kwaliteit van je beton te waarborgen

Of je nu een aannemer bent of een doe-het-zelver, deze drie tips zullen van onschatbare waarde zijn tijdens je volgende betonproject onder de stralende zon.

1. Hydratatie

Bij warm weer verliest beton sneller vocht en kan het te snel uitharden, het is dus belangrijk om het beton vochtig te houden om te voorkomen dat het te snel droogt. Je kan dit doen door de betonoppervlakken te bevochtigen en ze te bedekken met natte jutezakken en plastic folie of door een curing compound te verstuiven op het geheel. Een curing compound vormt een beschermende film op het beton. Je doet dit best op het einde van het uitzweten, of onmiddellijk na het ontkisten.

2. Schaduw

Direct zonlicht kan het betonoppervlak opwarmen en ongelijkmatige uitharding veroorzaken. Zorg voor voldoende schaduw voor het beton tijdens het uithardingsproces om te voorkomen dat het te snel droogt en barst. Gebruik parasols, schaduwdoeken of tijdelijke overkappingen om schaduw te creëren. Zo kan je de temperatuur van het betonoppervlak onder controle houden en voorkomen dat het beton te snel uithardt.

3. Temperatuurregeling

Gebruik koelwater tijdens het mengproces om de betontemperatuur onder controle te houden. Koelwater helpt om oververhitting te voorkomen en de uithardingstijd te verlengen, wat essentieel is voor het behoud van de kwaliteit van het beton.

Beton storten weersomstandigheden

Beton storten bij koude temperaturen - 3 tips die je niet in de kou laten staan

Beton storten in de winter vereist extra aandacht. Winterse omstandigheden kunnen het uithardingsproces van beton vertragen en de sterkteontwikkeling verminderen. Drie tips voor beton storten bij lagere temperaturen: 

1. Vorstbescherming

Bescherm vers gestort beton met isolatiemateriaal, dekens of isolatiedekens om het beton te bedekken en warmte vast te houden. Plaats eventueel verwarmingstoestellen in de buurt van het betonstortgebied of gebruik verwarmde betonspecie om de temperatuur te verhogen en vorstvorming te voorkomen.

2. Verwarmd water en aggregaat

Bij het mengen van beton kun je verwarmd water en verwarmde aggregaten gebruiken om de temperatuur van het mengsel te verhogen. Dit helpt om het beton op een geschikte uithardingstemperatuur te houden

3. Vroege sterkte-additieven

Om de vroege sterkteontwikkeling van jong beton te bevorderen in koude omstandigheden, kun je vroege sterkte-additieven toevoegen aan het mengsel. Deze additieven versnellen het uithardingsproces en zorgen ervoor dat het beton eerder belast kan worden. 

Vraag Betonwerken SMP om het juiste type en de juiste hoeveelheid additieven te bepalen.

Beton storten bij regenachtig weer - 3 tips die je project niet in het water laten vallen

Zware regenval is een uitdaging bij het storten van vers beton, omdat overtollig water de samenstelling van het beton kan aantasten en de sterkte negatief kan beïnvloeden. Hier zijn drie maatregelen die je kan nemen om je project te beschermen:

1. Bescherming tegen regen

De eerste en meest voor de hand tip is om te zorgen voor voldoende bescherming wanneer het gaat regenen. Zorg voor een goed afgedekt gebied met overkappingen, zeilen of parasols. Dit voorkomt directe regeninval en beschermt uw beton tegen te veel vocht.

2. Bescherming van het oppervlak

Het oppervlak van vers gestort beton is gevoelig voor regen. Dek het vers gestorte beton af met plastic zeilen om te voorkomen dat regendruppels het oppervlak raken. Zorg ervoor dat de zeilen goed zijn vastgezet en dat er geen water naar beneden kan sijpelen.

3. Herbeoordeling van het mengontwerp

Regen kan de verhouding tussen water en cement in het beton beïnvloeden, wat de kwaliteit van het eindresultaat vermindert. Pas de hoeveelheid water in het mengontwerp aan om de regen te compenseren.

Meer weten over beton storten in de regen? Bekijk dan zeker dit artikel eens. 

Beton storten weersomstandigheden

Beton storten bij wind - 3 tips voor een succesvol project door weer en wind

Bij beton storten denken de meeste mensen niet meteen aan de invloed van wind. Toch kan een stevige bries uw bouwproject behoorlijk in de war schoppen. Wind kan het uithardingsproces van beton versnellen, vochtverlies veroorzaken en het betonoppervlak ruïneren. Maar maak je geen zorgen, met de juiste maatregelen kun je nog steeds met succes beton storten, zelfs op winderige dagen. 

1. Gebruik windschermen

Windschermen zijn je beste vriend op winderige dagen. Plaats stevige schermen rond het stortgebied om de wind te blokkeren. Deze schermen kunnen bestaan uit houten panelen, zeilen of speciaal ontworpen windbrekers. Ze verminderen niet alleen de directe windkracht op het beton, maar voorkomen ook dat stof en vuil het verse oppervlak bereiken.

2. Controleer de mengverhoudingen

Veel wind verlaagt het vochtgehalte in vers beton, wat de verwerkbaarheid en uitharding beïnvloedt. Pas je mengverhoudingen aan door iets meer water toe te voegen dan gebruikelijk. Dit compenseert het vochtverlies en zorgt ervoor dat het beton de juiste consistentie behoudt voor een optimale plaatsing en verdichting.

Hulp nodig bij het aanpassen van je mengverhoudingen? Contacteer Betonwerken SMP. Wij helpen je graag.

3. Houd het beton voortdurend vochtig

Wind versnelt het droogproces van beton, hierdoor kunnen er scheuren ontstaan. Zorg ervoor dat het betonoppervlak voortdurend vochtig wordt gehouden. Dit kan je doen door de betonoppervlakken te bevochtigen en ze af te dekken met natte jutezakken, plastic folie of afdekzeilen. Te snelle uitdroging voorkomen, is essentieel voor een duurzaam eindresultaat.

Beton storten bij verschillende weersomstandigheden vereist aandacht voor detail en de juiste voorbereiding. Betonwerken SMP staat altijd klaar om je te helpen bij het plannen en uitvoeren van betonprojecten, ongeacht de weersomstandigheden. 

Neem contact met ons op voor professioneel advies en de uitvoering van betonwerken van topkwaliteit.